Frihandel og eksport til Japan tilbyder virksomheder store muligheder
Eksport: Nedsættelse og fjernelse af told
Europa-Parlamentet og det japanske parlament har godkendt frihandelsaftalen mellem EU og Japan (EU-Japan Economic Partnership Agreement), som træder i kraft den 1. februar 2019. Når dette sker, kan danske virksomheder bruge den til at spare toldudgifter både ved eksport af varer til Japan og ved import af japanske varer til Danmark. Hele 91 procent af alle Japans toldtariffer vil blive reduceret til nul told fra dag et. Næsten alle øvrige japanske toldsatser på varer fra EU vil også blive reduceret til nul told i løbet af en gradvis toldreduktionsperiode på 7-15 år.
For dansk eksport betyder frihandel med Japan, at især udvalgte varer i kategorierne landbrugsvarer, herunder fødevarer, træprodukter, lædervarer og fodtøj, vil være omfattet af en årlig toldnedtrapning. Du kan se listen over europæiske eksportvarer, der er omfattet af toldnedtrapning gennem frihandel her.
Langt størstedelen af de varer, der ikke fremgår på listen, vil blive toldfrie ved aftalens ikrafttrædelse. Ved eksport til Japan kan der kun opnås toldfrihed eller toldreduktion for varer, der har oprindelse i EU.
Eksport og frihandel for din virksomhed
Virksomheder skal være opmærksomme på, at en såkaldt REX-registrering hos Toldstyrelsen også ved frihandel er påkrævet for at opnå toldreduktion for eksport af varer med en forsendelsesværdi på over 6000 EUR.
Når virksomheden er blevet registreret i REX-systemet, kan virksomheden ved eksport selv udstede en oprindelseserklæring. Det sker typisk ved, at virksomheden tilføjer et REX-nummer og en erklæring om varens oprindelse i fakturaen. Erklæringen ved eksport er blot følgende sætning: ”Eksportøren af varer, der er omfattet af nærværende dokument (REX-nr.), erklærer, at varerne, medmindre andet tydeligt er angivet, har præferenceoprindelse i EU”. Ved eksport af forsendelsesværdier under 6.000 EUR kan virksomheden indsætte den samme oprindelseserklæring i fakturaen uden at være REX-registreret.Læs mere om REX-registrering og oprindelseserklæringer.
Danske virksomheder med fokus på eksport vil også kunne drage nytte af, at EU-Japan-aftalen om frihandel fjerner en række andre handelsbarrierer for eksport. Japan har bl.a. forpligtet sig til at anvende internationale produktstandarder for en række varetyper, herunder farmaceutiske produkter.
En omfattende handelsaftale
EU-Japan handelsaftalen er omfattende, idet den dækker mange forskellige emner inden for eksport, blandt andet:
- Landbrug
- Fødevaresikkerhed og sanitære- og phytosanitære foranstaltninger (SPS)
- Markedsadgang
- Forsigtighedsprincippet
- Offentlige udbud
- Regulatorisk samarbejde
- Bæredygtig udvikling
Vil du vide mere om din virksomheds fordele ved EU's frihandelsaftale?
Så kontakt os og hør nærmere.